Miten jatkosodan jälkeinen asekätkentä liittyy ”Kullan hinta” poliisiromaaniin

Muhoksen entisen suojeluskuntatalon kellarista löytyneitä aseita lastattuna kuorma-auton lavalle 1987. Kätkössä oli jopa armeijan vasta kesällä 1944 käyttöönsä saaneita saksalaisia panssarinyrkkejä.

 

Kemi dekkaritrilogian toinen osa ”Kullan hinta” on saanut vaikutteita jatkosodan jälkeisestä asekätkentäjutusta.  Se on kuitenkin fiktiivinen romaani, jonka henkilöt ja tapahtumat ovat mielikuvitukseni tuotetta.  Taustalla historian hämyssä ovat Utajärven ja Muhoksen asekätkennän tapahtumat.

Helsingin sanomien kuukausiliitteessä toukokuussa 2024 on sattuvasti artikkeli asekätkennästä.  Siinä kerrotaan yleisellä tasolla asekätkennän syyt ja seuraukset sekä itse tapahtumat.
Välirauhansopimuksen mukaan Suomen armeija tuli kotiuttaa marraskuuhun 1944 mennessä.  Armeijan upseeristossa tämä herätti pelkoa koko maan miehittämisestä kunhan Suomen armeija olisi kotiutettu.
Muutama päämajan upseeri organisoi suojeluskuntien avulla aseiden ja ammusten kätkemisen ympäri maata. Aseet oli tarkoitettu sissisotaan siinä tapauksessa, että Neuvostoliitto miehittäisi Suomen.
Oulun sotilaspiirissä oltiin erityisen aktiivisia. Aseita saatiin paitsi kotiutettavalta armeijalta myös Lapin sodan nimissä tehdyistä ylimääräisistä tilauksista. Kätkentää oli johtamassa majuri Aito Keravuori apunaan muhoslainen vänrikki Sulo Uitto.
Kätköt p.aljastuivat ja noin 1500 henkilöä tuomittiin suuressa asekätkentäoikeudenkäynnissä
Vuoteen 1947 mennessä kätköjä oli paljastunut 1250. Niissä oli mm. 21215 kivääriä, 1979 konepistoolia, 146 konekivääriä, 16128 käsikranaattia, 6814 miinaa ja 4 miljoonaa kiväärinpatruunaa.
Kätköjä on paljastunut myöhemminkin vuosien varrella. Vielä 2022 Juuasta Pohjois-Karjalasta löytyi kranaattikätkö ja kesällä 2024 Asikkalasta maahan piilotettuina 200 sodan aikaista kivääriä.
 Muhoksella paljastui vuonna 1987 suuri asekätkö. Pyhänlinnan suojeluskuntatalon kellarista muuratun väliseinän takaa löytyi muun muassa  panssarinyrkkejä, käsikranaatteja, miinoja, nestesytyttimiä, sähkönallien sytyttimiä ja valopistooli. Oli onni, että kätkö paljastui, sillä rakennus paloi pari vuotta myöhemmin.
 ”Kullan hinnan” ensimmäisessä luvussa ollaan vuoden 1945 elokuussa. Asekätkentä on paljastunut. Kerävuori ja Uitto ovat paenneet Ruotsiin. Pekka Siltala on löytänyt uuden kätkön sissijoukkueen aseille.
”– Hyvän piilon sinä löysitkin. Siellä aseet säilyvät piilossa vuosikymmeniä. Koko sissijoukkueen aseet ja varusteet! Korhonen sanoin jotain sanoakseen.”

 

Leave a Comment